Introducere
În Biblie există cinci referințe despre o identitate enigmatică: Mihail, numit și arhanghel și marele voievod...
Daniel 10:13: „Mihail, una din căpeteniile cele mai de seamă, mi-a venit în ajutor și am ieșit biruitor.”
Daniel 10:21: „Nimeni nu mă ajută împotriva acestora, în afară de voievodul vostru Mihail.”
Daniel 12:1-2: „În vremea aceea se va scula marele voievod Mihail, ocrotitorul copiilor poporului tău.”
Apocalipsa 12:7: „Și în cer s-a făcut un război. Mihail și îngerii lui s-au luptat cu balaurul.”
Iuda 9: „Arhanghelul Mihail, când se împotrivea diavolului... pentru trupul lui Moise…”
Clarificarea termenilor
Arhanghel: cuvânt compus din arche = conducător, comandant, cel mai mare, cel mai înălțat; și anghelos = mesager, sol, înger. Se traduce prin „comandantul îngerilor”. Cuvântul apare doar de două ori în Biblie, odată fiind legat de „Domnul Hristos” (1 Tesaloniceni 4:16), iar a doua oară de „Mihail” (Iuda 9). Contrar credinței populare, Biblia nu acordă lui Gabriel sau altcuiva titlul de arhanghel.
„Mihail” (ebr: Mî-kā’ēl) în traducere: Cine e ca Dumnezeu? Numele reprezintă o provocare sau chiar o replică la provocarea altcuiva. În Apocalipsa 12:7, „Mihail” apare în directă opoziție cu rebelul Lucifer, singurul care a pretins să fie „ca Cel Preaînalt”, ca Dumnezeu (Isaia 14:14).
Contextul biblic ne conduce pas cu pas în dezvăluirea identității lui Mihail:
1. Glasul care învie morții:
1 Tesaloniceni 4:16: „Însuși Domnul, cu un strigăt, cu glasul de arhanghel și cu trâmbița lui Dumnezeu, Se va pogorî; și întâi vor învia cei morți în Hristos.”
Glasul de arhanghel este arătat ca aparținând Domnului. Acesta este glasul care are puterea să cheme morții la viață. Evanghelia vine să întărească această identitate: Ioan 5:25-29: „...Vine ceasul ... când cei morți vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu, vor învia... Când toți cei din morminte vor auzi glasul Lui și vor ieși afară din ele...”
Isus este singurul căruia Tatăl I-a dat puterea să învie pe morți (Ioan 5:21).
2. Persoana care învie morții:
Iuda 9: „Arhanghelul Mihail, când se împotrivea diavolului și se certa cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndrăznit să rostească împotriva lui o judecată de ocară, ci doar a zis: «Domnul să te mustre!»”
Versetul face referire la lupta Arhanghelului Mihail cu diavolul pentru trupul lui Moise, înaintea învierii acestuia și a luării lui la ceruri – de unde Moise și va coborî împreună cu Ilie pe Muntele Schimbării la Față, ca să-L încurajeze pe Hristos înaintea răstignirii – Matei 17:3.
Conform pasajului deja menționat, 1 Tesaloniceni 4:16, Persoana care învie morții, Domnul Hristos, în Epistola lui Iuda este numit Arhanghelul Mihail.
3. Eroul aceluiași eveniment.
Ioan 5:28,29: „...toți cei din morminte vor auzi glasul Fiului și vor ieși afară din ele. Cei ce au făcut binele vor învia pentru viață, iar cei ce au făcut răul vor învia pentru judecată.”
Daniel 12:1-2: „În vremea aceea se va scula marele voievod Mihail, ocrotitorul copiilor poporului tău... Mulți din cei ce dorm în țărâna pământului se vor scula: unii pentru viață veșnică, și alții pentru ocară și rușine veșnică.”
Ambele pasaje descriu aceeași scenă a învierii, în care același Erou declanșează evenimentul!
Comentatorul Matthew Henry (sec. XIX), scria:
„Mihail înseamnă Cine este ca Dumnezeu? Numele acesta, împreună cu cel de Marele Voievod (Prinț) se referă la Mântuitorul divin. Isus Hristos este singurul care stă în favoarea copiilor poporului nostru, prin jertfa pe care a adus-o, care-i conferă dreptul să fie Ocrotitorul lor...”
4. O identificare-cheie:
Isaia 9:6: „Căci un Copil (Mesia) ni s-a născut, un Fiu ni s-a dat, și domnia va fi pe umărul Lui; Îl vor numi: «Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veșniciilor, Domn al păcii.»”
Pentru termenul de „domn”, originalul ebraic folosește cuvântul „sar”.
Daniel 12:1: „În vremea aceea Se va scula Marele Sar Mihail...”
Pentru termenul „voievod” este același cuvânt ebraic sar. Dacă lui Hristos I se atribuie pe drept titlul de „Domn” (Sar), pe cine altul înfățișează „Mihail”, căruia I se atribuie exact același titlu de Sar, de Domn?
În plus, Biblia relatează cum Iosua se întâlnește cu un personaj misterios (Iosua 5:14,15) care Se identifică pe Sine drept Sar (Căpetenie) al oștirii Domnului. Acesta îi cere lui Iosua să-și scoată încălțămintea, întocmai cum îi ceruse Dumnezeu lui Moise, în episodul cu rugul aprins (Exodul 3:5,6); și apoi primește și închinarea lui Iosua. Este evident că acest Sar nu este un înger, căci Biblia arată clar că îngerii nu primesc închinare (Apocalipsa 19:10; 22:8,9).
Concluzie biblică :
Arhanghelul (conducătorul îngerilor) Mihail” este identic cu
Sar (voievodul) Mihail, identic cu
Sar (domnul) Păcii – Mesia, și identic cu
Sar (căpetenia) oștirii Domnului – Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.
El nu e un înger, ci Însuși Dumnezeu, pentru că:
(a) cere și primește închinare;
(b) învie pe morți;
(d) este protagonistul Marii lupte din cer și apoi de pe pământ, contra lui Satana.
(c) este Singurul „ca Dumnezeu” (Ioan 1:1-3; Coloseni 1:15).
Opinia unor comentatori:
Exegeza rabinică (sec. II î.Hr.–XII d.Hr.): a identificat pe Michael cu Mesia.
Hippolit din Roma, episcop de Portus Romanus (sec. III): identifică pe Mesia (Daniel 9) cu Mihail (din Daniel 10)
Jean Calvin, reformatorul elvețian (1509–1564): considera că Sfântul care răspunde lui Daniel în cap. 8 este Mihail – Hristos.
Robert Reid, prezbiterian reformat din Pennsylvania (1781–1844): identifică pe Michael cu Fiul lui Dumnezeu.
Henry Jones, congregaționalist american (1804–1880): susține că „Michael, Arhanghelul, este Hristos”.
Carl Fr. Keil, comentator proeminent (1975): susține că Mihail nu este un „înger” sau „prinț” oarecare, ci o manifestare a lui Iahweh, Logosul.