Editura Viata si Sanatate pe Issuu
Editura Viata si Sanatate pe Youtube
Editura Viata si Sanatate pe Facebook
Editura Viata si Sanatate pe Twitter
`

LIBERTATEA

Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

16 Apr 2021

În anul al douăzeci și cincilea al robiei noastre, la începutul anului,
în ziua a zecea a lunii, la paisprezece ani după dărâmarea cetății,
tocmai în ziua aceea, a venit mâna Domnului peste mine 
și m-a strămutat în țara lui Israel.
Ezechiel 40:1

 

Solomon Northup a fost un afro-american născut liber în vara anului 1808, într‑un mic sat, Minerva, din statul New York. La 33 de ani a fost păcălit de o ofertă falsă de serviciu, a fost răpit și vândut sclav în districtul Columbia. De acolo a fost transferat în New Orleans, unde a fost vândut să lucreze pe la diferiți stăpâni, în zona fluviului Mississippi. Timp de 12 ani a suferit pe nedrept tot felul de abuzuri. Apoi, cu ajutorul unui aboliționist și al guvernatorului statului New York, și-a redobândit în sfârșit libertatea. Autobiografia sa, 12 ani de sclavie, publicată în 1885, a inspirat filmul americano-britanic cu același nume, în regia lui Steve McQueen, câștigând la mai multe categorii Premiul Oscar, Globul de Aur și Bafta, în 2014.

Ezechiel și poporul evreu au fost nu 12 ani, ci 25 de ani robi sub jugul împăratului Babilonului. Aceasta nu era o sclavie nedreaptă, din moment ce Dumnezeu anunțase cu multă vreme înainte că libertatea și prosperitatea erau condiționate de ascultarea de poruncile Sale (vezi Deuteronomul 30). Cu încăpățânare, ei s-au dovedit neascultători de poruncile divine, așa că protecția lui Dumnezeu a fost retrasă. Acum, acest popor privilegiat trăia în supunere față de guvernarea zeilor pe care și i-a ales. Amintirea numeroșilor ani de robie a reieșit clar în ziua comemorării asediului: 14 ani trecuseră de când caldeenii cuceriseră cetatea sfântă. Chiar și așa, în mijlocul greutăților și nenorocirilor exilului, Dumnezeu i S-a arătat lui Ezechiel și l-a „strămutat” în Ierusalim. De trei ori este repetată ideea strămutării în Ierusalim, de două ori prin expresia „m-a dus acolo” (Ezechiel 40:1-3).

În ciuda condițiilor dificile, Ezechiel, al cărui nume înseamnă „Dumnezeu este tăria mea”, a fost luat în viziune în Noul Ierusalim. „Acolo”, Dumnezeu i-a cerut să descrie ceea ce vedea: templul plin de detalii, cu pereții lui, cu porțile și odăile lui, care au făcut vedenia cerească vie și reală.

Dacă împrejurările vieții te fac să te simți prizonier, adu-ți aminte că mâna Domnului vine peste tine să-ți înalțe gândurile. Ca și în cazul lui Ezechiel, El vrea să privești dincolo de lanțurile tale și să-ți aduci aminte că El ți-a pregătit un loc. „Acolo” este un loc real și precis, unde te vei bucura de libertatea veșnică și absolută, împreună cu El. Meditează astăzi asupra patriei cerești!


DREPTATEA

15-04-2021

Ferice de cei flămânzi și însetați după neprihănire,
căci ei vor fi săturați.
Matei 5:6

STRUGURI PENTRU EXPORT

14-04-2021

Ce aș mai fi putut face viei Mele și nu i-am făcut?
Pentru ce a făcut ea struguri sălbatici,
când Eu mă așteptam să facă struguri buni?
Isaia 5:4


Editura Viata si Sanatate SRL
CUI: RO6710635
RC: J23/3442/2012

Pentru comenzi si informatii, nu ezitati sa ne contactati la:
021 323 00 20
0740 10 10 34

Strada Cernica nr. 101, Pantelimon