Editura Viata si Sanatate pe Issuu
Editura Viata si Sanatate pe Youtube
Editura Viata si Sanatate pe Facebook
Editura Viata si Sanatate pe Twitter
01 Oct 2020

Domnul este tăria mea și scutul meu;
în El mi se încrede inima și sunt ajutat.
Psalmii 28:7

 

Cu toții ne dorim un copil sănătos. În timpul sarcinii, necunoscutul în ceea ce privește copilul îi încurajează pe părinți să spere și să viseze la cum va fi copilul lor. Deseori, își conturează o idee sau o imagine mintală a acestui viitor copil perfect. Adevărul trist este că, în ciuda tuturor intervențiilor posibile, unii părinți încă se confruntă cu pierderi de sarcină, cu moarte prematură, cu decese ale nou-născuților sau au bebeluși care vor avea dificultăți pe tot parcursul vieții. 

Atunci când părinții se confruntă cu oricare dintre provocările de mai sus, are loc întotdeauna un ciclu durere-pierdere. În cazul acelora care au un copil născut cu dizabilități, părinții spun că nu ține atât de mult de gravitatea afecțiunii, cât de durerea pierderii copilului sănătos pe care și-l imaginaseră. Acest ciclu de durere și pierdere include:

Șoc și panică: În primul stadiu, părinților nu le vine să creadă că li se întâmplă așa ceva și sunt dezorientați.

Căutare: După șoc, părinții încep să caute copilul pe care sperau să îl aibă. Această etapă se manifestă prin negare, prin căutarea unui diagnostic sau prin aruncarea vinii asupra cuiva.

Senzația de gol enorm: Este o perioadă în care emoțiile sunt puternice; părinții trebuie să se confrunte cu realitatea dizabilității copilului lor. Mânie, vină și depresie sunt o parte din emoțiile simțite în acest stadiu.

Recuperare: Aceasta este perioada în care imaginea copilului pe care părinții sperau să îl aibă și cea a copilului real sunt contopite. Familiile încep să vadă calitățile copilului lor împreună cu dizabilitatea lui.

Menținere: Acesta este un stadiu de relativ echilibru. Fiecare părinte trebuie să își parcurgă propriul traseu, încercând să se folosească de mecanisme interioare și exterioare pentru a putea să facă față oricărei piedici sau obstacol. Rezultatele neașteptate sunt ceea ce sunt – ceva ce nu anticipăm. Dacă ești un viitor părinte, ia în calcul întocmirea unei liste cu titlu: „Și dacă cumva...?” Anticipează bucuriile, dar și existența posibilității de a trebui să te împaci cu faptul că uneori sarcina și nașterea nu au rezultatele așteptate de noi. Acesta este un pas esențial și necesar în faptul de a deveni părinte.

 

Doamne, Tu ești tăria noastră și scutul nostru. Ajută-ne să Îți rămânem credincioși întotdeauna!

Susan Murray


Editura Viata si Sanatate SRL
CUI: RO6710635
RC: J23/3442/2012

Pentru comenzi si informatii, nu ezitati sa ne contactati la:
021 323 00 20
0740 10 10 34

Strada Cernica nr. 101, Pantelimon