Editura Viata si Sanatate pe Issuu
Editura Viata si Sanatate pe Youtube
Editura Viata si Sanatate pe Facebook
Editura Viata si Sanatate pe Twitter
18 Oct 2020

Iată, fiii sunt o moștenire de la Domnul,
rodul pântecelui este o răsplată dată de El.
Psalmii 127:3

 

Să crești un copil cu nevoi speciale este mai mult decât solicitant. Eu am un băiat care suferă de autism și de la el am învățat foarte multe lucruri. Copiii cu nevoi speciale necesită răbdare și dragoste. În doze mari. Chiar dacă par deconectați de la lumea din jurul lor, inclusiv de noi, totuși ei fac parte din ea. Doar că nu știu cum să socializeze și să comunice sau să înțeleagă lucrurile așa ca noi. Atunci când nu ne pot spune concret care sunt nevoile lor, noi trebuie să ne dăm seama cum să le intuim. Ușor de zis, știu. Educația unui copil cu nevoi speciale include citit și documentat și disponibilitatea de a merge acea milă în plus pentru a ne înțelege și susține copiii.

Mulți copii cu nevoi speciale au parte și de talente speciale. Descoperă domeniul de care aparțin darurile lor, care sunt interesele lor și extinde-le respectivul orizont! Băiatului meu îi place arta și îi dă curs într-un mod unic. Unii copii au o memorie remarcabilă și se pricep la cifre și la organizare. Alții au talent muzical. Poate că tocmai punctul lor forte îi va ajuta să-și câștige existența când vor fi mari. Dacă le recunoști darul și îl dezvolți, acest lucru le va consolida încrederea în ei înșiși și le va face plăcere să facă ceva la care se pricep. Construiește-le încrederea de sine în orice mod cu putință!

Am învățat, totodată, că nu trebuie să lași pe nimeni să-ți spună ce lucruri „nu poate face” copilul tău. Mi s-a spus că fiul meu nu va avea coordonarea și echilibrul necesar să meargă pe bicicletă sau pe role, dar eu l-am învățat să le folosească pe amândouă. Se pricepe foarte bine și adoră să se dea cu ele.

La fel ca toți copiii, cei cu nevoi speciale trebuie să știe când au făcut ceva bun. Și când au făcut ceva rău. Am descoperit că redirecționarea blândă a atenției poate fi de mare ajutor. Știu din experiență personală că, dacă fiul meu aude nerăbdare în vocea mea, situația devine mult mai neplăcută.

Cel mai important, caută ajutor și îndrumare la Dumnezeu în creșterea copilului tău! Nu poți face acest lucru singur(ă). Așază-L pe Dumnezeu pe primul loc în viața ta, iar El te va ajuta când te confrunți cu mulțimea ta de provocări.

 

Doamne, în acele momente când aș vrea să cedez și să reacționez, Te rog, oferă-mi o porție dublă din harul și înțelepciunea Ta! Fă-mă binevoitoare, mai ales în acele zile grele!

Shirley Jones


Editura Viata si Sanatate SRL
CUI: RO6710635
RC: J23/3442/2012

Pentru comenzi si informatii, nu ezitati sa ne contactati la:
021 323 00 20
0740 10 10 34

Strada Cernica nr. 101, Pantelimon