Editura Viata si Sanatate pe Issuu
Editura Viata si Sanatate pe Youtube
Editura Viata si Sanatate pe Facebook
Editura Viata si Sanatate pe Twitter
11 Sep 2019

Astfel dar, ca niște aleși ai lui Dumnezeu, sfinți și preaiubiți, îmbrăcați-vă cu o inimă plină de îndurare, cu bunătate, cu smerenie, cu blândețe, cu îndelungă răbdare. Îngăduiți-vă unii pe alții și, dacă unul are pricină să se plângă de altul, iertați-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, așa iertați-vă și voi.  Coloseni 3:12,13

 

Când mi-am amintit de experiența lui Corrie ten Boom, inima mea era rănită. Tocmai mă mutasem din Brazilia în Statele Unite și simțeam din plin durerea nedreptății și a respingerii din partea celor în care aveam încredere și pe care îi iubeam. Pentru a mă încuraja, sunt sigură că Dumnezeu este Cel care mi-a amintit de experiența lui Corrie (așa cum a fost păstrată în propriile ei scrieri, dar și în filmul The Hiding Place, pe care l-am văzut la paisprezece ani).

Ca adultă, acum treceam și eu prin propria mea durere, care putea fi comparată cu a lui Corrie. Dar dintr-odată durerea mea părea mai nesemnificativă.

Atunci mi-am pus întrebarea: Cum aș putea eu să nu îi iert pe ceilalți când Dumnezeu continuă să îmi ofere iertare din nou și din nou?

Mai târziu am început să studiez implicațiile personale ale iertării. Am continuat să studiez despre iertare împreună cu membrii bisericii din care fac parte, cu cei care au fost abuzați în copilărie.

Printre altele, am descoperit că cei care îi iartă mai ușor pe ceilalți au o sănătate mentală mai bună decât cei care nu fac acest lucru. Corrie ten Boom mai spunea, din propria ei experiență cu alte victime ale brutalității naziste, că cei care reușeau să îi ierte pe ceilalți erau mai capabili să își refacă viața.

De-a lungul anilor am descoperit că iertarea este un proces. Poate va fi nevoie de timp ca să ierți pe cineva care ți-a produs o durere profundă și o traumă. Am mai descoperit că iertarea nu înseamnă întotdeauna împăcare și nu este imperios necesar ca întotdeauna cealaltă persoană să își ceară iertare pentru fapta făcută. Mai mult, am descoperit – în special din experiență personală – că iertarea cere efort și nu putem face acest efort singuri. Dumnezeu, doar Dumnezeu, ne poate ajuta să iertăm cu adevărat.

Eu am ales să Îl las pe Dumnezeu să îmi vindece durerea prin iertare. Tu ce vei alege?

Katia Garcia Reinert


Editura Viata si Sanatate SRL
CUI: RO6710635
RC: J23/3442/2012

Pentru comenzi si informatii, nu ezitati sa ne contactati la:
021 323 00 20
0740 10 10 34

Strada Cernica nr. 101, Pantelimon