Editura Viata si Sanatate pe Issuu
Editura Viata si Sanatate pe Youtube
Editura Viata si Sanatate pe Facebook
Editura Viata si Sanatate pe Twitter
10 Sep 2019

Și, când stați în picioare de vă rugați, să iertați orice aveți împotriva cuiva, pentru ca și Tatăl vostru care este în ceruri să vă ierte greșelile voastre.
 Marcu 11:25

 

Încă îmi amintesc ziua în care am văzut pentru prima dată filmul The Hiding Place. Aveam paisprezece ani și eram la internatul unui liceu din Brazilia. Am fost profund mișcată de povestea Corneliei (Corrie) ten Boom, o creștină olandeză care, împreună cu familia ei, a ajutat foarte mulți evrei să scape de Holocaustul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, înainte ca familia ei să fie închisă în 1944.

În perioada în care a fost în închisoare, Corrie a fost tratată inuman și a pierdut-o pe mult iubita ei soră, pe Betsie, care a murit după ce a rostit în șoaptă cuvintele pline de inspirație: „Nu există niciun abis atât de adânc încât El [Dumnezeu] să nu poată pătrunde și mai adânc.” Ca adolescentă, vizionând acest film pentru prima dată, am fost impresionată de credința lui Corrie și de modul miraculos în care Dumnezeu a eliberat-o după zece luni. Totuși, un lucru pe care nu l-am înțeles pe deplin atunci a fost rolul esențial pe care l-a jucat iertarea în viața ei în tabără și după aceea.

Șaisprezece ani mai târziu, acum eram trecută de treizeci de ani și eram în Statele Unite, am trecut și eu prin durerea nedreptății și a respingerii. În acele momente, Dumnezeu mi-a reamintit de povestea lui Corrie ten Boom. I-am ascultat mărturia, povestind lupta pe care a dus-o ea pentru a putea ierta. Atunci și-a dat seama că și ea greșise înaintea lui Dumnezeu și avea nevoie de iertarea Lui pentru a putea „scăpa” de amărăciunea din inima ei.

În cartea ei, Tramp for the Lord (1974), ea relata o întâlnire pe care a avut-o cu unul dintre cei mai cruzi paznici din tabăra nazistă în care fusese întemnițată. La trei ani după eliberare, predica la o biserică în Germania. Paznicul nu a recunoscut-o pe când stătea la rând pentru a da mâna cu ea la sfârșitul serviciului divin. Ea nu îi uitase fața și s-a rugat la Dumnezeu să o ajute să îl ierte. Ea scrie următoarele: „Pentru câteva momente, mâna lui a rămas în mâna mea, fostul paznic și fosta întemnițată. Niciodată nu am cunoscut dragostea lui Dumnezeu la fel de intens ca atunci.”

Corrie a deschis un centru de reabilitare pentru supraviețuitorii taberelor de concentrare pe vremea când era în Olanda, înainte de a vorbi în toată lumea despre puterea vindecătoare a iertării și despre dragostea lui Dumnezeu. Ce inspirație este pentru noi să practicăm și noi iertarea!

Katia Garcia Reinert


Editura Viata si Sanatate SRL
CUI: RO6710635
RC: J23/3442/2012

Pentru comenzi si informatii, nu ezitati sa ne contactati la:
021 323 00 20
0740 10 10 34

Strada Cernica nr. 101, Pantelimon