Editura Viata si Sanatate pe Issuu
Editura Viata si Sanatate pe Youtube
Editura Viata si Sanatate pe Facebook
Editura Viata si Sanatate pe Twitter
02 Feb 2019

Bine rob bun şi credincios; ai fost credincios peste puţine lucruri, te voi pune peste multe lucruri.  Matei 25:21

 

„Fritz, vino aici în clipa asta!” Vocea tatălui a răsunat în timpul plăcutului joc de-a hoţii şi vardiştii, din curtea din spatele casei.

„De ce, tată?” a întrebat Fritz, nădăjduind să mai câştige câteva minute de joc.

„Este timpul să exersezi.”

Vocea tatălui era hotărâtă şi Fritz ştia că trebuia să meargă. Fără tragere de inimă, el şi-a părăsit prietenii şi-l urmă pe tatăl său în casă. Nu din cauză că lui Fritz nu-i plăcea să cânte la vioară; nu, îi plăcea. Dar el mai degrabă s-ar fi jucat cu prietenii lui decât să exerseze gamele pe care le ura.

„Nu, nu din nou, tată”, avea să se plângă el după ce a trecut a nu ştiu câta oară prin gama lui Do minor.

„Ba da, din nou, până când o să poţi să cânţi perfect. Îndemânarea ta nu se va îmbunătăţi fără o muncă asiduă.”

Fritz Kreisler s-a născut la 2 februarie 1875, în familia unui medic din Viena, Austria. Tatăl său a fost primul lui profesor. La vârsta de 7 ani, băiatul a dat primul lui concert. Apoi, i s-a îngăduit să frecventeze Conservatorul din Viena, chiar dacă vârsta cea mai mică de admitere era de 14 ani. La vârsta de 10 ani, el a absolvit Conservatorul cu medalie de aur. Mai apoi, a câştigat mai multe onoruri la Paris. La 13 ani a dat primul lui concert în Statele Unite.

Ca şi omul din parabola talanţilor, Fritz nu numai că şi-a dezvoltat talen­tul pe care-l avusese, dar, pe parcursul întregii lui vieţi, el a dobândit noi ta­lente şi îndemânări.

La vârsta de 12 ani, era un pianist format. A învăţat să picteze când a ajuns adolescent. El a devenit şi un bine-cunoscut compozitor, scriind peste două sute de piese. A învăţat să citească în opt limbi diferite.

Care este situaţia ta? Ce faci cu talentele pe care ţi le-a dat Dumnezeu?

„Tinerilor ar trebui să li se întipărească adevărul că talentele pe care le au nu sunt proprietatea lor. Tărie, timp şi intelect sunt comori doar primite cu împrumut. Ele aparţin lui Dumnezeu şi hotărârea fiecărui tânăr ar trebui să fie de a le pune în slujba celui mai înalt scop.” (Educaţie, p. 57, în orig.)

Este aceasta şi hotărârea ta? Dacă este, întocmai ca şi Fritz, vei vedea ta­lentele tale crescând şi, într-o zi, Îl vei auzi pe Domnul spunând: „Bine slugă bună”.


Editura Viata si Sanatate SRL
CUI: RO6710635
RC: J23/3442/2012

Pentru comenzi si informatii, nu ezitati sa ne contactati la:
021 323 00 20
0740 10 10 34

Strada Cernica nr. 101, Pantelimon