Editura Viata si Sanatate pe Issuu
Editura Viata si Sanatate pe Youtube
Editura Viata si Sanatate pe Facebook
Editura Viata si Sanatate pe Twitter
01 Feb 2019

Ridicaţi-vă ochii în sus şi priviţi! Cine a făcut aceste lucruri?  Isaia 40:26

 

Ai încercat vreodată să numeri stelele? Cu puţin noroc, ai putea să ajungi până la 5 119, număr pe care anticii privitori la stele l-au pus pe hărţile lor cereşti. Fotografii ale cerului, făcute cu telescoape uriaşe, descoperă milioa­ne de stele acolo unde, cu ochiul liber, poţi să vezi numai una.

În seara aceasta, ieşi şi caută constelaţia Orion. În mica regiune a cerului, unde este localizată, pot fi văzute trei sute de alte stele. Pe fotografii luate cu telescopul de 508 cm, de pe muntele Palomar, sunt vizibile şase milioane.

Dacă vei ajunge vreodată în San Diego, California, vizitează observatorul de pe muntele Palomar, din apropiere. Vei rămâne uimit la vederea telescopului de 500 de tone, care are nevoie de o clădire de douăsprezece etaje înălţime pentru a-l cuprinde.

Lentilele propriu-zise cântăresc douăzeci de tone şi a fost nevoie de cinci­sprezece ani pentru a le face. A fost nevoie de mai multe săptămâni numai pentru a pregăti uriaşul tipar în care avea să fie turnată sticla topită, încălzită până la temperatura de 2 700 de grade Fahrenheit. Sticla a fost păstrată în stare lichidă la temperatură înaltă timp de cincisprezece luni, temperatura fiind scăzută cu unul sau două grade zilnic. În cele din urmă, sticla a ajuns la temperatura camerei şi a fost gata pentru şlefuire şi lustruire. Lucrarea aceasta a necesitat mai mult de unsprezece ani. În cele din urmă, a fost gata pentru a fi fixată în telescopul de pe muntele Palomar.

În noaptea senină din 1 februarie 1949, telescopul a fost îndreptat spre constelaţia Coma Berenices, aproape de Polul Nord al Căii Lactee şi, pentru prima dată, omul a putut să vadă la o depărtare de peste nouă miliarde de trilioane de kilometri.

Din acea zi, mulţi oameni au folosit acest telescop spre a-şi ridica ochii spre înălţimi. Prin puternicul lui ochi, ei au văzut lucrarea Creatorului mărită de patruzeci de mii de ori. Priveliştea nu lasă nicio îndoială în ceea ce priveşte existenţa unui Dumnezeu Creator.

„El s-a numit pe sine un ateist; nu există Dumnezeu, a spus el;/ Dumnezeu este un vis al proştilor fără speranţă, în voia valurilor pe o mare fără soare./ Aşa a vorbit el, în mod uşuratic, până la sfârşitul zilei,/ El a privit în sus prin telescop şi a îngenuncheat spre a se ruga”. James Warnack, Los Angeles Times


Editura Viata si Sanatate SRL
CUI: RO6710635
RC: J23/3442/2012

Pentru comenzi si informatii, nu ezitati sa ne contactati la:
021 323 00 20
0740 10 10 34

Strada Cernica nr. 101, Pantelimon