Editura Viata si Sanatate pe Issuu
Editura Viata si Sanatate pe Youtube
Editura Viata si Sanatate pe Facebook
Editura Viata si Sanatate pe Twitter
05 Feb 2019

Daţi dar cezarului ce este al cezarului, şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!  Matei 22:21

 

„Roger! Roger! Scoală-te!” Glasul dnei Williams exprima urgenţă, în timp ce încerca să-l trezească pe soţul ei bolnav.

„Ce este? Care-i necazul?”

„O ceată de oameni înarmaţi se află pe drum; vin de la Boston să te ares­teze şi să te trimită înapoi în Anglia. Ştirea a fost adusă de prieteni. Trebuie să pleci imediat!”

Cu toată boala lui, Roger Williams s-a sculat din pat şi s-a îmbrăcat. Luându-şi rămas-bun de la soţie şi de la mica lui fetiţă, el a ieşit din casă în întunericul şi viscolul din Noua Anglie. Timp de paisprezece săptămâni, Roger Williams a pribegit prin pustiu. Uneori, singurul lui adăpost era o scorbură de copac. Îşi procura hrana de unde şi când putea. În cele din urmă, a dat de un sat indian prietenos, unde a fost bine primit.

Undeva, pe parcursul acelei călătorii, Roger Williams a sărbătorit a cincea aniversare a sosirii lui în Lumea Nouă. La 5 februarie 1631, el şi soţia lui, căsătoriţi de un an, au păşit pe ţărmurile noului lor cămin, sperând să găsească libertatea de a se închina lui Dumnezeu.

Dar ei au fost dezamăgiţi, aflând că oamenii care au fugit din Europa, pentru a scăpa de persecuţia religioasă, au întemeiat un stat-biserică asemănător cu acela unde disidenţii erau persecutaţi. Tribunalul nu avea să îngăduie să voteze şi aceia care nu erau membri ai bisericii. Autorităţile civile socoteau că era de datoria lor să impună toate poruncile Bibliei.

„Nu”, a protestat Williams. „Oamenii trebuie să fie liberi să se închine sau să nu se închine lui Dumnezeu, după cum aleg ei. Dumnezeu este un Dumnezeu al iubirii. El va primi numai o supunere de bunăvoie. Stăpânirea şi biserica trebuie să rămână separate. Nimeni să nu fie obligat să urmeze vreo religie.”

Pentru că Roger Williams a crezut că omul trebuie să-i dea „cezarului ce este al cezarului, şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu”, el a trebuit să fugă în acea noapte rece de iarnă.

Noi ştim că vine timpul când credincioşii vor trebui să fugă în pustiu pentru siguranţă. Ce vei face când va ieşi o lege care te va opri să cumperi sau să vinzi dacă nu vei onora duminica drept Sabat? De ce nu te hotărăşti astăzi să fii credincios faţă de Dumnezeu şi Cuvântul Lui, coste aceasta oricât ar costa?


Editura Viata si Sanatate SRL
CUI: RO6710635
RC: J23/3442/2012

Pentru comenzi si informatii, nu ezitati sa ne contactati la:
021 323 00 20
0740 10 10 34

Strada Cernica nr. 101, Pantelimon