Editura Viata si Sanatate pe Issuu
Editura Viata si Sanatate pe Youtube
Editura Viata si Sanatate pe Facebook
Editura Viata si Sanatate pe Twitter
03 Jan 2019

Tot aşa şi credinţa: dacă n-are fapte, este moartă în ea însăşi.  Iacov 2:17

 

Molokai, una dintre insulele din Hawaii, are o climă plăcută, palmieri umbroşi, plaje nisipoase, munţi stâncoşi, peisaj fantastic. Ea mai este cunoscută şi ca „Insula Prietenoasă”, din cauza curtoaziei pe care localnicii o arată faţă de vizitatori. Sună ca un loc desăvârşit pentru un concediu, nu-i aşa? Cu toate acestea, puţini sunt turiştii care vizitează acest paradis tropical, pentru că Molokai este o colonie de leproşi. Ea a devenit renumită prin sacrificiul lui Joseph Damien.

Joseph s-a născut la 3 ianuarie 1840, în Belgia, din părinţi catolici, ce erau foarte credincioşi. Ce mândri au fost ei în ziua când el s-a hotărât să devină preot! Prea puţin şi-au dat ei seama de locul special pe care l-a pregătit Dumnezeu pentru fiul lor.

Nu mult timp după ce a fost hirotonit ca preot, Joseph a auzit despre sutele de leproşi de pe insula Molokai. „Toţi sunt flămânzi, rupţi, lepădaţi”, i-au spus conducătorii bisericii lui. „Singura lor prietenie este numai ceea ce mizeria poate să le ofere. Noi trebuie să trimitem pe cineva spre a le duce nădejdea lui Hristos”. Joseph s-a prezentat ca voluntar.

Când a ajuns în insula Molokai şi a văzut feţele urâte şi desfigurate, membrele mutilate ale leproşilor, şi-a întors pivirea de le ei. El a ales să locuiască separat, într-o colibă mică proprie, pregătindu-şi singur mâncare şi spălân­du-şi singur rufele. Niciunui lepros nu-i era îngăduit să intre în căminul lui. Mergea la biserică şi predica, dar cuvintele lui n-aveau niciun efect.

Într-una din zile, Joseph a înţeles că numai a vorbi nu era de ajuns. Iubirea lui Hristos trebuia dovedită. „Cum pot să-i ajut”, s-a întrebat el, „dacă eu caut să-i evit?”

Joseph a început să se amestece printre leproşi. I-a ajutat să-şi construiască locuinţe mai bune. Le-a spălat rănile şi le-a bandajat. I-a ajutat să-şi sape fântâni şi le-a procurat haine şi hrană. El a devenit într-adevăr una cu ei, pentru că Joseph Damien a murit lepros. Dar, înainte de moartea sa, el a avut bucuria să vadă că toţi locuitorii insulei L-au primit pe Hristos.

Să presupunem că în comunitatea din care faci parte sunt oameni care sunt tot aşa de necăjiţi şi singuri ca şi leproşii de pe insula Molokai. Ei aşteaptă ca cineva să-şi arate credinţa, aşa cum a făcut Joseph Damien, ca prieten.

Eşti gata să pui la lucru credinţa ta chiar astăzi? Încearcă să le fii prieten. Este ceva plăcut.


Editura Viata si Sanatate SRL
CUI: RO6710635
RC: J23/3442/2012

Pentru comenzi si informatii, nu ezitati sa ne contactati la:
021 323 00 20
0740 10 10 34

Strada Cernica nr. 101, Pantelimon