Editura Viata si Sanatate pe Issuu
Editura Viata si Sanatate pe Youtube
Editura Viata si Sanatate pe Facebook
Editura Viata si Sanatate pe Twitter
30 Jan 2019

Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc, şi rugaţi-vă pentru cei ce vă asupresc şi vă prigonesc.  Matei 5:44

 

Uneori, este greu să-i iubeşti chiar şi pe prietenii tăi, aşa că nu este, desigur, un lucru uşor să-i iubim pe vrăjmaşii noştri. Cum putem să dorim binele aceluia care ne doreşte răul? A face ceva plăcut pentru cineva care te urăşte este într-adevăr greu; şi, cu toate acestea, se consideră că noi suntem în stare să ne rugăm pentru aceia care lucrează împotriva noastră, făcându-ne viaţa nefericită.

Isus Hristos a fost Unul care a fost în stare să facă în mod desăvârşit acest lucru. Când atârna pe cruce, suferind agonia pentru păcatele tale şi ale mele, El S-a gândit să Se roage pentru asupritorii Lui: „Tată, iartă-i”, a spus El, „pentru că nu ştiu ce fac”.

Mahatma Gandhi a fost un om cu acelaşi spirit. În 1947, cineva a încercat să-l omoare cu o bombă artizanală. După incident, Gandhi a spus: „Nimeni să nu privească cu dispreţ asupra tânărului care a aruncat bomba. Probabil că el mă priveşte ca pe un duşman al hinduismului”. El a cerut urmaşilor lui să se roage pentru tânăr. Dacă ar fi supravieţuit, Gandhi ar fi avut aceeaşi atitudine faţă de asasinul lui, în 1948.

Exact după ora cinci, în după-amiaza zilei de 30 ianuarie 1948, Mahatma Gandhi s-a dus la locul de rugăciune, unde aşteptau cinci sute de oameni. Când el s-a apropiat, oamenii s-au ridicat şi s-au înghesuit mai aproape, spre a-l vedea mai bine pe micul bărbat îmbrăcat cu un simplu şorţ alb şi cu sandale. Apropiindu-şi uşor palmele pentru salutul tradiţional, Gandhi zâmbea şi înainta spre platforma de lemn pe care stătea de obicei.

Un brahman înalt a pornit repede prin mulţime spre rândul din faţă. Când Gandhi a venit mai aproape, bărbatul s-a aplecat, apoi, băgând mâna în buzunarul jachetei lui de culoare kaki, a scos un pistol şi a tras trei focuri.

„O, Dumnezeule”, a şoptit Gandhi şi a căzut la pământ, mort.

Două ore mai târziu, primul ministru, Yawaharlal Nehu a plecat pe calea aerului să mijlocească pe lângă cetăţenii Indiei să întâmpine tragedia în spiritul lui Gandhi. El a sugerat rugăciuni în locul violenţei.

Cei mai mulţi dintre noi nu avem vrăjmaşi, cum a avut Mahattma Gandhi, care să ne ameninţe viaţa. Vrăjmaşii noştri sunt de aşa natură că ei ne supără şi ne fac viaţa neplăcută. Şi aceştia sunt oamenii pentru care suntem îndemnaţi să ne rugăm. Vrei să încerci?


Editura Viata si Sanatate SRL
CUI: RO6710635
RC: J23/3442/2012

Pentru comenzi si informatii, nu ezitati sa ne contactati la:
021 323 00 20
0740 10 10 34

Strada Cernica nr. 101, Pantelimon