Editura Viata si Sanatate pe Issuu
Editura Viata si Sanatate pe Youtube
Editura Viata si Sanatate pe Facebook
Editura Viata si Sanatate pe Twitter
05 Feb 2019

Tu ridică-ți toiagul, întinde-ți mâna spre mare și despic-o; și copiii lui Israel vor trece prin mijlocul mării ca pe uscat. Exodul 14:16

 

Toiagul lui Moise fusese cu puțin timp în urmă un simplu toiag de păstor, dar la un moment dat acesta a devenit semnul autorității sale și al prezenței și intervenției lui Dumnezeu. Acesta avea să fie cunoscut mai bine ca toiagul lui Dumnezeu. Când avea să vadă acest toiag în mâna lui Moise, Israel trebuia să știe că Dumnezeu aproba lucrarea pe care Moise o aducea la îndeplinire.

Un fel de convingere puternică, aproape mistică, se năștea în mintea celor prezenți, ori de câte ori se aflau în prezența acestui semn al autorității. O putere reală făcea lucrurile să se întâmple atunci când Moise purta toiagul lui Dumnezeu. Simțămintele poporului erau ceva mai mult decât amintirile fericite ale evenimentelor trecute, pe care acest toiag le evoca. Poporul era pătruns de o încredere puternică în călăuzirea și intervenția lui Dumnezeu pentru prezent și viitor. Acest toiag devenise un simbol al reușitei și al siguranței colective.

Mintea omenească are nevoie de un element vizibil de identificare. Este necesar un semn pentru ca oamenii să recunoască proprietatea, proveniența sau paternitatea unui lucru. Omul trebuie să vadă ceva concret pentru a putea accepta ceea ce nu se vede. Toiagul lui Dumnezeu și al lui Moise îndeplinea foarte bine acest scop. Așa au apărut mai târziu steagul, sigla, semnul de armă și blazonul.

 

SUCCESUL LA UN PAS DE TINE: Există un singur risc, și anume acela de a acorda mai mare importanță simbolului ca obiect, decât realității pe care acesta o reprezintă. Atunci ne aflăm la granița idolatriei. Dar până la această extremă, utilitatea unui semn de autoritate este un lucru excelent. Alege-l și folosește-l cu grijă!


Editura Viata si Sanatate SRL
CUI: RO6710635
RC: J23/3442/2012

Pentru comenzi si informatii, nu ezitati sa ne contactati la:
021 323 00 20
0740 10 10 34

Strada Cernica nr. 101, Pantelimon