Editura Viata si Sanatate pe Issuu
Editura Viata si Sanatate pe Youtube
Editura Viata si Sanatate pe Facebook
Editura Viata si Sanatate pe Twitter
06 Feb 2019

Alege din tot poporul oameni destoinici, temători de Dumnezeu, oameni de încredere, vrăjmași ai lăcomiei; pune-i peste popor drept căpetenii peste o mie, căpetenii peste sută, căpetenii peste cincizeci și căpetenii peste zece.  Exodul 18:21

 

Un popor de robi a ieșit din Egipt ca pentru o călătorie de câteva zile, dar lucrurile s-au schimbat și organizarea administrativă a devenit imperativă. Primul lucru necesar a fost instituirea unei autorități față de care fiecare individ să fie făcut responsabil și căreia să i se dea ascultare. Această autoritate venea de la Dumnezeu și era administrată de Moise.

Curând au început să apară o mulțime de litigii și neînțelegeri, care aveau nevoie de un adevărat aparat de justiție în măsură să administreze dreptatea și ordinea socială. Unei asemenea solicitări, un singur om, oricât ar fi fost de capabil, nu avea cum să-i facă față.

Am fost obișnuiți cu ideea că Dumnezeu i-a poruncit direct lui Moise cum să organizeze administrația publică în Israel, dar aflăm că Ietro, preotul din Madian și socrul lui Moise, a fost sursa de inspirație a sistemului.

Autoritatea pe care căpeteniile lui Israel urmau să o exercite venea din două surse distincte. Prima autoritate era cea pe care ei deja o aveau prin calitățile lor personale. Ei erau oameni pricepuți și echilibrați, în stare să facă deosebire între dreptate și nedreptate, între adevăr și minciună. Erau oameni evlavioși și corecți în relațiile cu semenii.

Acestei autorități implicite i-a fost conferită o a doua autoritate, explicită, prin funcția publică încredințată. Moise a delegat autoritatea poziției sale conducătorilor lui Israel, potrivit cu nivelul de responsabilitate al fiecăruia.

 

SUCCESUL LA UN PAS DE TINE: Identifică-ți sursele personale de autoritate. Adu-ți aminte că simpla poziție socială nu este suficientă. Dezvoltă-ți mai ales valoarea personală!


Editura Viata si Sanatate SRL
CUI: RO6710635
RC: J23/3442/2012

Pentru comenzi si informatii, nu ezitati sa ne contactati la:
021 323 00 20
0740 10 10 34

Strada Cernica nr. 101, Pantelimon