Editura Viata si Sanatate pe Issuu
Editura Viata si Sanatate pe Youtube
Editura Viata si Sanatate pe Facebook
Editura Viata si Sanatate pe Twitter
29 Oct 2018

Doi oameni s-au suit la Templu să se roage; unul era fariseu, și altul, vameș. Luca 18:10

 

Vă invit să urcați cu mine, pe aripile imaginației, la Templul din Ierusalim. Remarcăm doi oameni a căror rugăciune Îl frapează pe Mântuitorul şi, ca să rămână o lecție de neuitat pentru propriii duşmani sau prieteni din toate timpurile, ne-o spune şi nouă sub formă de parabolă.

Fariseul începe să se roage astfel: „Dumnezeule, Îți mulțumesc că nu sunt ca ceilalți oameni, hrăpăreți, nedrepți, desfrânați sau chiar ca vameşul acesta” (v. 11). Şi apoi continuă cu alte laude, dovedind că, pe de o parte, el consideră închinarea sa ca un merit, care să-l recomande înaintea lui Dumnezeu, iar pe de altă parte, o ocazie în care oamenii să-şi facă o părere deosebită despre evlavia sa. „El se întoarce acasă lipsit de binecuvântarea divină” (Parabolele Domnului Hristos, cap. 13). Oare cădem şi noi în această cursă a Satanei? Este timpul să ne cercetăm şi să ne evaluăm starea noastră spirituală. Nu cumva fariseul suntem noi, laodiceenii?

„Vameşul, stând deoparte, nu îndrăzneşte nici ochii să şi-i ridice spre cer, ci se bate în piept şi zice: «Dumnezeule, ai milă de mine, păcătosul!»” (v. 13, versiune actualizată) „Vameşul este conştient de faptul că n-are niciun merit care să-l recomande înaintea lui Dumnezeu […]. Copleşit de simțământul vinovăției, el stă acolo ca şi când ar fi fost singur în prezența lui Dumnezeu. Singura sa dorinţă este să fie iertat şi să aibă pace, singura lui cerere este după […] mila lui Dumnezeu. Şi el a fost binecuvântat. «Eu vă spun», continuă Domnul Hristos, «că mai degrabă omul acesta s-a pogorât acasă socotit neprihănit, decât celălalt»” (Ibidem).

„Fariseul şi vameşul reprezintă două mari clase de oameni în care se împart cei care vin să se închine înaintea lui Dumnezeu […]. Cu cât ne apropiem mai mult de Dumnezeu” şi ne comparăm cu El, „cu atât mai limpede ne vom da seama de marea noastră păcătoşenie” (Ibidem). Cununa biruinței nu va putea fi pusă pe fruntea celor mândri.

Vameşul şi fariseul vin la Templu să se-nchine,
Unul, umilit, şi altul, plin de laudă de sine.
Mai rămâne o-ntrebare: Cine eşti tu?… Cine-s eu?…
Vameşul, în închinare, sau… un mândru fariseu?!

Magdalena  Toma, Arad


Editura Viata si Sanatate SRL
CUI: RO6710635
RC: J23/3442/2012

Pentru comenzi si informatii, nu ezitati sa ne contactati la:
021 323 00 20
0740 10 10 34

Strada Cernica nr. 101, Pantelimon