Editura Viata si Sanatate pe Issuu
Editura Viata si Sanatate pe Youtube
Editura Viata si Sanatate pe Facebook
Editura Viata si Sanatate pe Twitter
30 Sep 2018

Drept răspuns, Toma I-a zis: „Domnul meu şi Dumnezeul meu!” Ioan 20:28

 

E declarația de boltă a lui Toma, a ucenicilor şi a bisericii. Cei mai mulți dorim ca Isus să ne fie Mântuitor, dar oare vrem să ne fie şi Domn?

Toma n-a mai pus degetul în coastă şi nici în semnul cuielor, deoarece era convins că Hristos a înviat cu adevărat nu numai din mormânt, ci şi în viața lui!

Hristos are semne, nu pentru El, ci pentru îndoiala noastră!

Din ziua aceea, Toma nu a mai lipsit niciodată de la biserică. Mai târziu şi-a cumpărat bilet de India. Numai dus! A trecut pe la parți, pe la perşi. Le-a vorbit de îndoială şi de credință! A plantat multe biserici în Palestina, în Parția, iar în ultima parte a vieții, în India. A fost întemnițat, torturat şi apoi străpuns cu cinci lănci, în anul 72 d.Hr., în oraşul Meliapur (India), după ce s-au convertit fiul şi soția guvernatorului.

În timpul patimilor şi morții Mântuitorului, gânditorul erudit a devenit necredincios! Zece perechi de buze i-au spus că a înviat Hristos în trup. L-au văzut ei! Dar el a rămas de neclintit! Patru de „NU” a afirmat. Câte unul pentru fiecare punct cardinal, sau pentru fiecare direcție a crucii: „Dacă nu voi vedea în mâinile Lui semnul cuielor şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede.” (Ioan 20:25)

Scepticul Toma gândea că doar ce crede el e corect, iar ei nu aveau destule dovezi. El considera că nu-i de glumit cu viața, cu învierea, cu mântuirea!

De 2000 de ani, biserica îl numeşte necredincios. Deşi el s-a îndoit o singură dată! Azi, Toma are cu el un dosar uriaş de dovezi: „Doamne, cine e necredinciosul, eu sau ei? Căci de 2000 de ani, ei tot se îndoiesc de Tine!”

Ne îndoim de atâtea în viață, avem negări. Suntem un Toma… Dar n-avem noi îndoieli câtă dragoste are Isus…

Pe Toma l-a chemat şi Didimus, adică Geamănul. Nu ştim cine este fratele lui geamăn. Doamne, oare nu cumva sunt eu?

Este fratele nostru atunci când găsim motive să lipsim de la întâlnirea cu Domnul şi pierdem roadele unei astfel de întâlniri! Este fratele nostru atunci când nu reuşim să dăm o mărturie convingătoare despre întâlnirea noastră cu Isus! Dar este fratele nostru şi atunci când suntem dispuşi să facem doar un mic pas spre Dumnezeu!

Doamne, ajută-mă şi pe mine, ca pe fratele meu Toma, să fac din Tine, astăzi şi în fiecare zi, „Domnul meu şi Dumnezeul meu”!

Dorel Neacșu, pastor, Conferința Moldova


Editura Viata si Sanatate SRL
CUI: RO6710635
RC: J23/3442/2012

Pentru comenzi si informatii, nu ezitati sa ne contactati la:
021 323 00 20
0740 10 10 34

Strada Cernica nr. 101, Pantelimon