Editura Viata si Sanatate pe Issuu
Editura Viata si Sanatate pe Youtube
Editura Viata si Sanatate pe Facebook
Editura Viata si Sanatate pe Twitter
08 Jun 2018

„Am căutat noaptea în aşternutul meu, am căutat pe iubitul inimii mele; l-am căutat, dar nu l-am găsit… M-au întâlnit păzitorii care dau ocol cetății; … Abia trecusem de ei şi am găsit pe iubitul inimii mele. L-am apucat şi nu l-am mai lăsat …” Cântarea cântărilor 3:2-4

 

În Cântarea cântărilor sunt prezentate, pe lângă bucuriile căsătoriei, și câteva dintre problemele care apar în cadrul acesteia. Solomon și Sulamita se pare că au avut perioade de neînţelegere și tensiune.

Capitolele 3:1-5 și 5:2-8 sunt două episoade care pot fi mai bine înţelese ca fiind vise, deoarece:

1)  De fiecare dată Sulamita experimentează simţământul că și-a pierdut iubitul, o căutare frenetică, plină de neliniște și întristare;

2)  Schimbările rapide sunt frecvente în vise;

3) Este puţin probabil ca regina să fi pornit singură, noaptea pe străzile cetăţii, în căutarea regelui, sau că aceasta ar fi fost atacată de străjeri.

Îngrijorarea și neliniștea cu privire la relaţiile cu cei din jur ne tulbură somnul ori ne produc vise. Visele Sulamitei sugerează sentimente de îngrijorare cu privire la viitorul ei alături de Solomon. Ea simte o înstrăinare între ei. Repetarea expresiei „iubitul inimii mele” poate transmite tocmai disperarea și teama legate de o eventuală despărţire.

Chiar în cazul relaţiilor bune, neînţelegerile și diferenţele de opinii sunt inevitabile, dar înţelepciunea și puterea lui Dumnezeu ne fac în stare să depășim piedicile care tind să ne despartă și să clădim căsnicii adevărate. Profetul Domnului spune: „Chiar dacă se ivesc greutăţi, necazuri și descurajări, nici soţul, nici soţia să nu nutrească gândul că unirea lor a fost o greșeală sau o dezamăgire. Luaţi-vă hotărârea de a fi tot ce este cu putinţă unul pentru celălalt.” (Divina vindecare, cap. „Întemeietorii familiei”, paragraful 17)

Slăbiciunea emoţională și psihologică limitează exprimarea liberă a dragostei necondiţionate. Totuși, ea reprezintă un ideal pentru care putem să luptăm. Sulamita a ales să lupte cu toată puterea ei pentru această iubire. Și a câștigat. Iar răsplata victoriei ei a fost o dragoste fără limită din partea soţului ei. Luptă și tu azi pentru iubire! Domnul să-ţi dea izbândă!

Valentin Petreacă, pastor, Conferința Oltenia


Editura Viata si Sanatate SRL
CUI: RO6710635
RC: J23/3442/2012

Pentru comenzi si informatii, nu ezitati sa ne contactati la:
021 323 00 20
0740 10 10 34

Strada Cernica nr. 101, Pantelimon