Editura Viata si Sanatate pe Issuu
Editura Viata si Sanatate pe Youtube
Editura Viata si Sanatate pe Facebook
Editura Viata si Sanatate pe Twitter
27 May 2018

Pentru ce blestemă acest câine mort pe domnul meu, împăratul? 2 Samuel 16:9

 

David este nevoit să fugă din Ierusalim din cauza revoltei lui Absalom, fiul său, care dorea să ocupe tronul lui Israel. Împăratul fuge de planul diabolic al propriului fiu. Este descurajat și dezamăgit. În acest context, Șimei iese în faţă și, conform Scripturii, blestemă, aruncă cu pietre după împărat și îl acuză că luase pe nedrept tronul lui Saul. Mai bine de douăzeci de ani, Șimei strânsese această ură în inima lui, iar acum a considerat că a sosit momentul mult așteptat.

„Pocăinţa” lui Şimei. Ameninţarea și pericolul au trecut. Absalom este mort. O victorie pentru locuitorii Israelului, dar o pierdere extrem de grea pentru David. După perioada de jale, David pornește pe drumul de întoarcere la Ierusalim. Șimei îi iese din nou înainte, dar de data aceasta se închină înaintea împăratului și își recunoaște greșeala. Abișai cere să fie pedepsit. Dar David, care tânjea după liniște și pace, insistă ca ziua întoarcerii lui la Ierusalim să fie o zi de bucurie.

Şimei şi harul. Înainte de moarte, David îi vorbește lui Solomon despre Șimei. A blestema pe unsul Domnului este o treabă foarte serioasă. I-a cruţat viaţa atunci când se întorcea la Ierusalim, dar acum plasează întreaga responsabilitate în mâinile lui Solomon. Odată ajuns împărat, acesta din urmă îi pune lui Șimei niște condiţii foarte clare: va locui în Ierusalim și va fi în siguranţă atâta vreme cât nu va părăsi orașul. Lui Șimei i se oferă o cetate de scăpare și har condiţionat de ascultare. După trei ani, două slugi ale lui au fugit la Gat. Dacă nu acționează, rămâne fără cei doi slujitori. Dacă pleacă din cetate să-i caute, va muri. Sunt convins că, dacă mergea la Solomon și îi prezenta situaţia, se găsea o soluţie, dar el alege să desconsidere harul condiţionat de care se bucura. Poate a considerat că, după trei ani, împăratul nu mai este atât de strict în condiţiile harului. Această alegere l-a costat viaţa.

Istoria lui Șimei ne arată cum ura și resentimentele, făţărnicia și desconsiderarea condiţiilor clare ale harului pot face diferenţa dintre viaţă și moarte.

Astăzi este o zi în care te vei întâlni cu situaţii asemănătoare cu ale lui Șimei: să iert sau nu, să mă încumet sau să trăiesc împlinind condiţiile harului? Alege calea credincioșiei și a ascultării de preceptele lui Dumnezeu, și binecuvântările nu vor întârzia să apară!

Robert Varadi, pastor, Conferința Transilvania de Nord


Editura Viata si Sanatate SRL
CUI: RO6710635
RC: J23/3442/2012

Pentru comenzi si informatii, nu ezitati sa ne contactati la:
021 323 00 20
0740 10 10 34

Strada Cernica nr. 101, Pantelimon