Editura Viata si Sanatate pe Issuu
Editura Viata si Sanatate pe Youtube
Editura Viata si Sanatate pe Facebook
Editura Viata si Sanatate pe Twitter
28 Oct 2018

Dar un samaritean care era în călătorie a venit în locul unde era el și, când l-a văzut, i s-a făcut milă de el. Luca 10:33

 

Pe drumul care coboară de la Ierusalim la Ierihon, printr-o trecătoare sălbatică, iată, călătoreşte un om. La un moment dat este atacat de tâlhari, care îl jefuiesc, îl bat şi-l lasă aproape mort. Pe acelaşi drum coboară un preot, care aruncă doar o privire spre omul rănit. Ceva mai târziu, coboară şi un levit. Se opreşte şi priveşte la cel suferind, dar, deşi ştie prea bine ce are de făcut, pleacă mai departe.

Aceşti doi oameni „aveau ocupații sfinte şi pretindeau că sunt tălmăcitori ai Scripturilor. Când au privit la omul rănit, n-au ştiut dacă este din neamul lor sau nu. Se gândeau că s-ar putea să fie samaritean şi, de aceea, au trecut pe alături” (Viața lui Iisus, ed. 2015, p. 431).

Călătorind pe acelaşi drum, un samaritean ajunge la locul unde zăcea suferindul şi, când l-a văzut, i s-a făcut milă de el. „Şi-a scos haina ca să-l acopere. […] L-a aşezat apoi pe asinul lui şi l-a dus la un han, având toată noaptea grijă de el. Dimineața, l-a dat în grija hangiului, a plătit totul […] şi, nefiind mulțumit numai cu atât, a luat măsuri şi pentru alte nevoi, spunând gazdei: «Ai grijă de el şi orice vei mai cheltui, îți voi da înapoi la întoarcere»” (Ibidem).

Domnul Hristos Îşi îndreaptă privirea către învățătorul Legii, care Îi pusese o întrebare la început şi, cu o expresie prin care pare că-i citeşte sufletul, îi adresează o contraîntrebare: Care dintre aceşti trei ți se pare că este aproapele celui ce căzuse între tâlhari? (Luca 10:36). El a răspuns: «Cel ce şi-a făcut milă cu el». Isus i-a zis: «Du-te şi fă şi tu la fel!»” În felul acesta s-a răspuns pentru totdeauna la întrebarea Cine este aproapele meu? Hristos a arătat că aproapele nostru […] este orice om care are nevoie de ajutorul nostru.

În parabola despre samariteanul milos, Isus a prezentat tabloul Său şi al misiunii Sale. Când vedem ființe omeneşti în suferință, fie din cauza bolilor, fie din cauza păcatului, să nu zicem niciodată: Aceasta nu mă priveşte. Atitudinea față de frații noştri arată care este atitudinea noastră față de Dumnezeu. Iubirea de Dumnezeu în inimă este singurul izvor pentru iubirea de aproapele.

Eu aleg să fiu azi un samaritean milos. Tu ce alegi?

 

Magdalena Toma, Arad

 


Editura Viata si Sanatate SRL
CUI: RO6710635
RC: J23/3442/2012

Pentru comenzi si informatii, nu ezitati sa ne contactati la:
021 323 00 20
0740 10 10 34

Strada Cernica nr. 101, Pantelimon