Editura Viata si Sanatate pe Issuu
Editura Viata si Sanatate pe Youtube
Editura Viata si Sanatate pe Facebook
Editura Viata si Sanatate pe Twitter
01 Sep 2018

„În ziua aceea”, zice Domnul, „Îmi vei zice: «Bărbatul meu!» și nu-Mi vei mai zice: «Stăpânul meu!»” Osea 2:16

 

Uneori Dumnezeul drept şi amenințător cu judecata al Vechiului Testament pare atât de diferit de Dumnezeul iubitor şi plin de iertare şi milă al Noului Testament. Deseori profeții vorbeau tăios oamenilor, însă atunci când faci un pas în spate, să vezi întreaga imagine, descoperi un Dumnezeu plin de îndurare.

Cum putem noi, ființe mărginite şi imperfecte, să provocăm durere unei Ființe infinite şi perfecte? Când noi iubim ceva, sau pe cineva, şi pierdem obiectul iubirii noastre, suferim, pentru că am pierdut ceva din noi. Însă când noi nu Îl mai iubim pe Dumnezeu cu toată inima, Dumnezeu nu a pierdut nimic în Sine Însuşi. Noi suntem cei care pierdem, şi asta umple inima lui Dumnezeu de durere.

Pentru a ilustra această dragoste, Dumnezeu îi vorbeşte lui Osea. Pe lângă mesajul pe care l-a transmis poporului prin profet, Domnul are un mesaj şi pentru profet – „Căsătoreşte-te cu o prostituată!” Osea se supune voinței divine. Cum să facă altfel, tocmai el care mustra poporul că Îl respingea pe Dumnezeu şi voința Lui? Însă Osea nu ştia că tocmai experiența lui va fi cel mai puternic mesaj pentru poporul care-l asculta. După ce se căsătoreşte cu ea şi au împreună un copil, Gomera devine infidelă şi se nasc doi copii din relații nelegitime. Osea îi creşte ca pe copiii lui. Apoi Gomera îi întoarce spatele lui Osea şi trăieşte în mod fățiş cu alți bărbați. Aici istoria lui atinge apogeul. Dumnezeu îi spune să o răscumpere. Osea plăteşte 15 sicli de argint şi ceva orz. Prețul ei dă de înțeles în ce stadiu ajunsese propria lui soție. Era puțin mai mult de jumătate din prețul unui sclav. Acest preț nu ne spune cât de mult o prețuia Osea, ci cât de disprețuită ajunsese ea.

Osea a înțeles ceva din dragostea lui Dumnezeu, care ne doreşte pentru Sine nu pentru că are nevoie de noi, ci pentru că noi avem o disperată nevoie de El. Imaginați-vi-l pe profet, în piață, predicând poporului, şi acasă, încercând să recâştige dragostea soției lui. Apoi, într-o zi, în loc de predică, Osea o cumpără, o răscumpără pe Gomera din piața sclavilor, pentru a o trata aşa cum el o vedea – iubita lui soție.

Dumnezeul Vechiului Testament este acela care Se apropie de noi, căruia de multe ori i-am fost infideli, şi ne spune: „Te voi logodi cu Mine pentru totdeauna; te voi logodi cu Mine prin neprihănire, judecată, mare bunătate şi îndurare; te voi logodi cu Mine prin credincioşie şi vei cunoaşte pe Domnul!” (Osea 2:19-20).

Daniel Cirț, pastor, Conferința Muntenia


Editura Viata si Sanatate SRL
CUI: RO6710635
RC: J23/3442/2012

Pentru comenzi si informatii, nu ezitati sa ne contactati la:
021 323 00 20
0740 10 10 34

Strada Cernica nr. 101, Pantelimon