Editura Viata si Sanatate pe Issuu
Editura Viata si Sanatate pe Youtube
Editura Viata si Sanatate pe Facebook
Editura Viata si Sanatate pe Twitter
03 Nov 2018

Dar Isus a luat cuvântul și a zis: „Lăsați-i! Până aici!” Și s-a atins de urechea omului aceluia și l-a vindecat. Luca 22:51

 

Contextul imediat al textului din Luca 22:51 descrie amănunțit singurul episod violent care a dus la vătămarea corporală a unei persoane de către unul dintre ucenicii lui Isus. Scena se desfăşoară în Ierusalimul anului 31 (Comentariul biblic AZȘ, vol. V), în Grădina Ghetsimani, în noaptea de joi spre vineri, când lui Malhu, robul marelui-preot, i-a fost retezat pavilionul urechii drepte (Ioan 18:10) de către Petru. Isus pune capăt violențelor brusc, categoric şi nespus de frumos…

Legal vorbind, Petru s-a opus arestării ordonate de autorități, fapta în sine fiind un delict grav. Opoziția violentă este agravantă şi se pedepseşte conform legii; rănirea cu intenția de a ucide un soldat sau polițist în timpul arestării unui răufăcător (în cazul nostru Petru) dă dreptul agentului de ordine să ia viața atacatorului/lor. Sângele de pe sabia lui Petru putea să dezlănțuie un măcel în Ghetsimani în noaptea aceea. Diavolul, care îl stăpânea pe Iuda şi dicta cetei de soldați, l-a inspirat pe Petru la violență în ceasul întunericului şi a tresăltat de bucurie privind sângele de pe sabia lui, aşteptând cu nerăbdare măcelul justificat legal, care L-ar fi compromis pe Isus şi ar fi zădărnicit planul de mântuire.

Au trecut doar ore de când Isus le-a spus ucenicilor: „Acesta este trupul Meu”, „Acesta este sângele Meu”, arătând că Îşi va da viața de bună-voie. Lovitura Diavolului prin Petru țintea exact inima planului de mântuire – jertfa voluntară a lui Isus motivată de dragostea Sa nemăsurată pentru păcătos.

Isus L-a inspirat pe Petru nu la violență, ci la veghere şi rugăciune. Au trecut doar minute de când El Însuşi, ducându-Se la rugăciune, Le-a spus ucenicilor: „Rugați- vă, ca să nu cădeți în ispită!”

Ce putem învăța din episodul Petru/Malhu? Clipele de întuneric vin în mod implacabil, iar noi nu ne putem permite să compromitem planul lui Dumnezeu. Nu ne putem permite să fim nepregătiți în cele mai solemne clipe ale bătăliilor spirituale. Nici cele mai bune intenții, nici cele mai performante echipamente nu ne salvează în situații de criză, ci numai vegherea în rugăciune.

Isus S-a atins de urechea lui Malhu şi l-a vindecat. Fie ca azi, Cel ce a făcut urechea mea şi a ta şi a vindecat urechea lui Malhu să ne facă să auzim până în străfundul ființei noastre glasul Său: „Rugați-vă, ca să nu cădeți în ispită!”

Romeo Asanache, pastor, Conferința Transilvania de Nord


Editura Viata si Sanatate SRL
CUI: RO6710635
RC: J23/3442/2012

Pentru comenzi si informatii, nu ezitati sa ne contactati la:
021 323 00 20
0740 10 10 34

Strada Cernica nr. 101, Pantelimon