Editura Viata si Sanatate pe Issuu
Editura Viata si Sanatate pe Youtube
Editura Viata si Sanatate pe Facebook
Editura Viata si Sanatate pe Twitter

GHEHAZI

...
January
February
March
April
May
June
July
August
September
October
November
December
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
*
 

06-07-2018

Elisei i-a zis: „Este oare acum vremea de luat argint, haine, vii, oi, boi, robi şi roabe?” 2 Împăraţi 5:26

 

Istoria lui Ghehazi ne stârnește curiozitatea. Un ucenic la început de drum, el era acolo când Elisei a demonstrat că Dumnezeul lui Israel nu se poate compara cu Moloh, cu Baal, Astarteea sau oricare dintre dumnezeii străini. Când sunamita și-a manifestat bunăvoinţa faţă de el, Ghehazi i-a arătat lui Elisei cea mai mare nevoie a ei: un copil. Și tot el a alergat înaintea lui Elisei pentru a pune toiagul profetului pe faţa băiatului mort. Ghehazi s-a pregătit pentru a fi profet și părea gata pentru această misiune. El a urmărit îndeaproape lucrarea unuia dintre cei mai mari profeţi din Israel.

Privind la viaţa lui, nu poţi să nu te întrebi: cum se poate ca un om ca Ghehazi să eșueze atât de lamentabil? Cum a putut spera că stăpânul lui – un stăpân care avea o comuniune intimă cu Dumnezeu – nu va fi avertizat cu privire la întâlnirea lui cu Naaman? Chiar dacă el a gândit că l-ar putea înșela pe Elisei, cum putea spera să Îl înșele pe Domnul, în numele căruia Elisei a realizat toate aceste fapte miraculoase?

Problema lui Ghehazi era că el s-a familiarizat prea mult cu lucrurile sfinte! El nu a mai făcut distincţie între sacru și profan. Elisei i-a pus o întrebare cercetătoare:

„Este oare acum vremea de luat bani, ori de acceptat haine, măslini, vii, oi, boi, robi și roabe”? (2 Împăraţi 5:26, NIV). Nu era! Iar judecata divină era gata să se reverse asupra lui Ghehazi. Lăcomia lui a atras lepra lui Naaman și l-a costat privilegiul de a fi martorul cel mai apropiat al semnelor și minunilor făcute de Dumnezeu.

Și noi suntem în același pericol! Să nu uităm că familiarizarea cu Cel Sfânt ne poate duce la atitudini de tipul Ghehazi. Ne rugăm tot timpul, în public  și personal, și se poate ca această rugăciune să-și fi pierdut din valoare. Poate deschidem Scripturile zilnic și Cuvântul lui Dumnezeu este posibil să-și fi pierdut din putere.

Aţi observat sindromul Ghehazi în viaţa dumneavoastră? Aţi simţit că Dumnezeul cel Sfânt al Scripturilor, care a lucrat în viaţa poporului Său și S-a jertfit pe Sine în Isus, a devenit ceva învechit și poate chiar plictisitor?

Soluţia nu este departe de noi: o găsim în viaţa de rugăciune și în studiul Scripturii, în întoarcerea la dragostea dintâi.

Doamne, ferește-mă de familiarizarea cu lucrurile sfinte! Redă-mi dragostea dintâi faţă de rugăciune și Cuvântul Tău!

Dorin Sisu, pastor, Conferința Muntenia


Editura Viata si Sanatate SRL
CUI: RO6710635
RC: J23/3442/2012

Pentru comenzi si informatii, nu ezitati sa ne contactati la:
021 323 00 20
0740 10 10 34

Strada Cernica nr. 101, Pantelimon