Editura Viata si Sanatate pe Issuu
Editura Viata si Sanatate pe Youtube
Editura Viata si Sanatate pe Facebook
Editura Viata si Sanatate pe Twitter
26 Aug 2018

Ebed-Melec, Etiopianul, a zis lui Ieremia: „Pune aceste petice purtate și aceste zdrențe sub subsuori, sub funii”. Și Ieremia a făcut așa. Au tras astfel pe Ieremia cu funiile și l-au scos afară din groapă…” Ieremia 38:12-13

 

Deşi numele lui Ebed-Melec ne este puțin cunoscut, el a fost un om de mare preț în lucrarea lui Dumnezeu, nu prin funcția pe care a avut-o la curtea împăratului Zedechia, ci prin caracterul lui nobil pe care l-a dovedit în timp de criză față de bătrânul profet Ieremia. Din pasajul istoric prezentat (Ieremia 38:7- 13), aflăm că Ebed-Melec este un famen-dregător cu influență. Fără a se teme de urmări, el foloseşte influența sa pentru a-l proteja pe Ieremia. Noi stăm de partea lui Dumnezeu şi a slujitorilor Lui cu orice risc?

Iată-l mergând în audiență la împărat şi, cu clarviziune şi cu spiritul dreptății, inspirat de Duhul Sfânt, Ebed-Melec îi vorbeşte acestuia convingător, dar respectuos: „Împărate, domnul meu! Oamenii aceştia au făcut rău de s-au purtat aşa cu prorocul Ieremia, aruncându-l în groapă!” (v. 8,9). Ebed-Melec aşteaptă acum aprobarea împăratului, care îi spune: „Ia de aici treizeci de oameni cu tine şi scoate din groapă pe prorocul Ieremia, până nu moare!” Ebed-Melec face un plan ingenios, din adâncă dragoste şi prețuire față de solul lui Dumnezeu şi, împreună cu cei treizeci de oameni, se duce la casa împăratului, într-un loc dedesubtul vistieriei, şi ia de acolo „nişte petice de haine purtate şi nişte zdrențe de haine vechi” pe care le coboară „lui Ieremia în groapă, cu nişte funii” (vers. 11). Atenta purtare de grijă a lui Ebed-Melec este o nestemată în această istorie. Funiile singure ar fi fost suficiente pentru a-l scoate pe Ieremia afară. Dar el a procurat peticele, pentru ca funiile să nu pătrundă în carnea bătrânului profet. În sfârşit, Ieremia vede din nou cerul senin, chiar dacă pentru puțin timp.

Fapta memorabilă a lui Ebed-Melec nu a rămas nerăsplătită. Dumnezeu îi făgăduieşte lui Ebed-Melec, ca răsplată pentru bunătatea şi loialitatea lui față de profetul Ieremia, că viața îi va fi cruțată de „mâna” căpeteniilor lui Iuda şi a mâniei lor şi că nu va „cădea sub sabia” babilonienilor (39:18).

Deşi nu făcea parte din comunitatea iudaică, acest om s-a lăsat călăuzit de Duhul Sfânt şi l-a salvat pe profet, cu riscul de a-şi pierde „pâinea”. Vreau şi eu să fiu un neînfricat apărător al vieții şi al statutului slujitorilor Domnului de astăzi. Vrei şi tu? Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Magdalena  Toma, Arad


Editura Viata si Sanatate SRL
CUI: RO6710635
RC: J23/3442/2012

Pentru comenzi si informatii, nu ezitati sa ne contactati la:
021 323 00 20
0740 10 10 34

Strada Cernica nr. 101, Pantelimon