Editura Viata si Sanatate pe Issuu
Editura Viata si Sanatate pe Youtube
Editura Viata si Sanatate pe Facebook
Editura Viata si Sanatate pe Twitter
28 May 2018

Şi Ioab a zis lui Cuşi: „Du-te şi vesteşte împăratului ce ai văzut.” Cuşi s-a plecat inaintea lui Ioab si a dat fuga. 2 Samuel 18:21

 

Experienţa lui Cuși mă poartă cu gândul la bătălia de la Maraton, din anul 490, când o mică armată ateniană comandată de Milziade, s-a opus cu curaj armatei imperiale a lui Darius I, care venise să pedepsească Grecia, și în mod special Atena, pentru că a avut curajul să se revolte împotriva supremaţiei sale. În urma bătăliei, atenienii reușesc să blocheze înaintarea perșilor și chiar să îi oblige să se întoarcă în Asia. Din scrierile lui Luciano din Samosata, aflăm că Milziade a trimis pe solul Fidipide și a alergat cei 42,195 km de la Maratona până la Atena să comunice vestea bună a victoriei. Legenda spune că Fidipide ar fi murit în urma efortului făcut.

Cuși nu era doar un soldat, ci și un curier care ducea veștile la împărat. Pentru un purtător de mesaje, era foarte important să aibă puterea de a alerga pe distanţe lungi. Cuși știa să o facă, dar, într-un anumit sens, era dezavantajat. Nu era singurul alergător în armata lui Ioab. Din context se pare ca alergătorul Ahimaaț era preferat de Ioab. El era fiul preotului Ţadoc (v. 23), trimis mereu pentru vești bune și solii „care să-i fie de folos” (v. 22), isteţ și capabil să o ia înaintea altora (v. 23). Cuși este al doilea. Nu este el cel care alege să ducă vești, ci este trimis de Ioab. Nu duce vești tocmai bune, iar atunci când Ioab îi cere, el se supune. În text se afirmă că el „s-a plecat” înaintea lui Ioab, într-un gest evident de supunere și ascultare. Ahimaaţ, care cere să ducă și el vestea, nu face acest lucru, dimpotrivă insistă să plece și, apucând pe drumul Văii Iabocului, face tot ce poate să ajungă primul. Dar, odată ajuns înaintea împăratului, singurele detalii pe care le știe sunt „am văzut o mare învălmășeală” (v. 29). Cuși, care a ales drumul mai scurt, dar mai greu, peste coline, ajunge al doilea, dar din mărturia lui descoperim că el „a văzut” bătălia, a fost pe câmpul de luptă și a participat efectiv la ce s-a petrecut acolo. Precum Cuși, și noi astăzi suntem niște soli care ducem vești; tot ce facem astăzi este o solie pentru cei care ne înconjoară. Să fie o solie dusă cu supunere și credincioșie pentru salvarea altora.

Dumitru Lupu, pastor, Conferința Moldova

 


Editura Viata si Sanatate SRL
CUI: RO6710635
RC: J23/3442/2012

Pentru comenzi si informatii, nu ezitati sa ne contactati la:
021 323 00 20
0740 10 10 34

Strada Cernica nr. 101, Pantelimon