Editura Viata si Sanatate pe Issuu
Editura Viata si Sanatate pe Youtube
Editura Viata si Sanatate pe Facebook
Editura Viata si Sanatate pe Twitter
06 Sep 2018

Cârmaciul s-a apropiat de el și i-a zis: „Ce dormi? Scoală-te și cheamă pe Dumnezeul tău! Poate că Dumnezeu va voi să se gândească la noi și nu vom pieri!” Iona 1:6

 

Cârmaciul nu are nume, nu are naționalitate, nu ştim aproape nimic despre el, decât că era cârmaciul, era căpitanul unei corăbii ce pleca din portul Iafo spre Tars. Ce putem presupune este că, dacă era cârmaci, înseamnă că era un om capabil să cârmuiască o corabie, că era curajos şi stăpân pe sine şi că putea gestiona aproape orice situație fără să-şi piardă cumpătul. Totuşi, în corabia lui, de data asta urcase la bord un călător oarecare, ce nu atrăgea cu nimic atenția asupra lui, dar care avea să marcheze în mod unic şi dramatic cursul istoriei – inclusiv istoria cetății Ninive.

Dar cârmaciul nu avea cum să anticipeze aceasta, pentru că Iona era pentru el un pasager care a plătit prețul biletului şi atât. Însă a devenit un chip pe care bietul cârmaci nu avea să-l uite toată viața: Iona este personajul care l-a pus pe cârmaci în fața unui Dumnezeu de care nu mai auzise sau nu-I cunoscuse puterea. Marele paradox în această istorie este că acest cârmaci este cel care îl trezeşte pe Iona la realitate din „somnul rațiunii”, un somn care naşte „monştri”.

Răspunsul lui Iona îl şochează pe cârmaci, deşi, surprinzător, el avea o vagă presupunere că furtuna venită brusc şi inexplicabil din punct  de vedere  meteorologic era rezultatul faptului că cineva îşi supărase „zeul”.

Ce istorie! Să iei un om şi să-l arunci în mare! Să iei viața unui om nu era un lucru obişnuit, din contră, după ce Iona plătise prețul călătoriei, cârmaciul avea datoria să-l ducă la destinație în siguranță. Însă ajunge în fața unei situații limită, o furtună neobişnuită amenința să-i înghită. Fiind depăşit de situație, nu i-a mai rămas altceva de făcut decât să strige şi el: „«Doamne, nu ne pierde din pricina vieții omului acestuia şi nu ne împovăra cu sânge nevinovat! Căci Tu, Doamne, faci ce vrei!» Apoi au luat pe Iona şi l-au aruncat în mare. Şi furia mării s-a potolit.” (Iona 1:14-15)

Impactul cu Dumnezeul lui Iona avea să-i schimbe viața: „Pe oamenii aceia i-a apucat o mare frică de Domnul şi au adus Domnului o jertfă” (Iona 1:16).

Uneori şi noi credem că suntem suficient de înțelepți să facem față provocărilor. Dar ne trezim dintr-odată în mijlocul furtunii, îngroziți. Abia atunci Îl descoperim pe Dumnezeu într-un mod în care nu L-am cunoscut şi strigăm după ajutor, nevoiți să aruncăm peste bordul vieții lucrurile care au cauzat furtună şi să-I facem juruințe lui Dumnezeu. Să-L rugăm pe El să ne deschidă azi ochii. Amin!

Ioan Pârcălab, pastor, Transilvania de Nord


Editura Viata si Sanatate SRL
CUI: RO6710635
RC: J23/3442/2012

Pentru comenzi si informatii, nu ezitati sa ne contactati la:
021 323 00 20
0740 10 10 34

Strada Cernica nr. 101, Pantelimon