Editura Viata si Sanatate pe Issuu
Editura Viata si Sanatate pe Youtube
Editura Viata si Sanatate pe Facebook
Editura Viata si Sanatate pe Twitter
28 Nov 2018

Barnaba era un om de bine, plin de Duhul Sfânt şi de credință… S-a dus apoi la Tars, ca să caute pe Saul. Faptele 11:24-25

 

Asemenea undelor gravitaționale, care nevăzute influențează mersul galaxiilor, există oameni prin care Dumnezeu împinge istoria. Precum atracția gravitației se exercită perpetuu şi invizibil în a păstra ordinea cosmică, aceşti oameni par secundari în decorul evenimentelor, însă fără influența lor constantă luminile istoriei n-ar fi strălucit peste veacuri.

Unul dintre ei, Iosif din Cipru, inițial doar un levit darnic al diasporei, îşi atrage între apostoli şi în biserică numele de Barnaba – pentru că i-au fost remarcate adevăratele constante spirituale: generozitatea şi încurajarea. Faptul că i-a susținut pe apostoli pare de la sine înțeles, însă Barnaba face mai mult: depăşeşte neîncrederea acestora față de convertirea lui Saul, apoi îl caută pe fostul persecutor la Tars, îl recuperează pentru a lucra în Antiohia, îi oferă mentorat şi un rol de răspundere în prima călătorie misionară. Prin acestea, Barnaba devine prin excelență canalul prin care se împlineşte viziunea divină cu Saul, viitorul apostol al neamurilor. Fiind loial acestui spirit de slujire, Barnaba refuză să continue misiunea cu Pavel pentru a recupera alt ucenic, pe Ioan Marcu, pe care mai târziu îl găsim slujind la Roma, atât lui Pavel, cât şi lui Petru şi realizăm că recuperarea şi (re)formarea de ucenici sunt opera Duhului, dar prin agenți umani indispensabili.

Efectele extinse ale acestei slujiri întrec cu mult laurii activității din lumina reflectoarelor. Deşi Luca ne prezintă doar două exemple – pe Saul şi Ioan Marcu, probabil, fără lucrarea lui Barnaba, Noul Testament nu ar fi conținut epistolele pauline şi nici Evanghelia după Marcu. Dacă Duhul Sfânt este cel care a inspirat aceste scrieri, atunci Barnaba i-a găsit şi i-a pregătit pe autorii acestora pentru intervenția Lui în viața lor. Barnaba rămâne un reper pentru necesara diversitate a slujirii pe care Duhul Sfânt o menține în biserica Lui.

Domnul are nevoie de oameni care să transmită viziunea Sa de a forma ucenici, de a observa şi promova potențialul celorlalți pentru slujire, chiar dacă aceştia nu împărtăşesc aceleaşi perspective de lucru şi poate n-au un trecut ideal. Şi astăzi, Dumnezeu aşteaptă slujirea noastră discretă, curajoasă şi perseverentă, modelată după exemplul lui Barnaba.

Laurențiu Nistor, profesor, Institutul Teologic Adventist – Cernica


Editura Viata si Sanatate SRL
CUI: RO6710635
RC: J23/3442/2012

Pentru comenzi si informatii, nu ezitati sa ne contactati la:
021 323 00 20
0740 10 10 34

Strada Cernica nr. 101, Pantelimon