Editura Viata si Sanatate pe Issuu
Editura Viata si Sanatate pe Youtube
Editura Viata si Sanatate pe Facebook
Editura Viata si Sanatate pe Twitter
03 Jun 2018

Adonia, fiul Haghitei, s-a semețit până acolo încât a zis: „Eu voi fi împărat!” Şi şi-a pregătit care şi călăreți şi cincizeci de oameni care alergau înaintea lui. Tatăl său nu-l mustrase niciodată în viața lui, zicând: „Pentru ce faci aşa?” Adonia, de altfel, era foarte frumos la chip şi se născuse după Absalom. 1 Împărați 1:5-6

 

În majoritatea familiilor regale sau împărătești din istoria pământului, lupta pentru putere a fost un motiv de dezbinare, ură, crime și război, uneori chiar fratricid. Domnia lui Nero este unul dintre exemplele relevante în acest sens. Nici istoria lui Israel nu a fost scutită de aceasta. David era pe tronul lui Israel. Absalom, în setea lui după putere, și-a alungat tatăl, dar acum era mort. Se contura domnia lui Solomon, un fiu contestat al lui David. Evenimentele se derulau repede. Unii dintre slujitorii credincioși ai lui David au ajuns să-l părăsească atunci când acesta l-a numit pe Solomon ca succesor al său. În același timp, Adonia, fiul care în linie regală, potrivit vârstei, ar fi urmat la domnie, încearcă să o obţină printr-o festivitate la care și-a invitat aliaţii de vază.

„Cel care aspira de data aceasta la tron a fost Adonia, care «era foarte frumos» la chip și în purtări, dar încăpăţânat și lipsit de principii. În tinereţe nu prea fusese supus restricţiilor; căci «tatăl său nu-l mustrase niciodată în viaţa lui, zicând: Pentru ce faci așa?» Acum se revolta împotriva autorităţii lui Dumnezeu, care îl rânduise pe Solomon la tron.” (Patriarhi și profeţi, p. 757)

Evenimentul creează tulburare, confuzie, intrigă și chiar revenirea lui Adonia care, constatând evoluţia lucrurilor, văzându-se părăsit de toţi invitaţii săi, disperat, cere milă apucându-se de coarnele altarului. După moartea lui David, Adonia plătește cu viaţa atitudinea faţă de tatăl său.

Încă o dată se poate constata superioritatea ascultării și caracterului în faţa frumuseţii fizice și a unui comportament atractiv. Cultivarea unor principii sănătoase în viaţă, atât pentru tineri, cât și cei în vârstă, va fi răsplătită de Dumnezeu. Este momentul să ne verificăm temelia vieţii noastre.

Doamne, „vezi dacă sunt pe o cale rea și du-mă pe calea veșniciei” (Psalmii 139:24)!

Iosif Suciu, pastor, Conferința Transilvania de Sud


Editura Viata si Sanatate SRL
CUI: RO6710635
RC: J23/3442/2012

Pentru comenzi si informatii, nu ezitati sa ne contactati la:
021 323 00 20
0740 10 10 34

Strada Cernica nr. 101, Pantelimon